Thuiszorg Rotterdam
Thuiszorg Rotterdam
Thuiszorg Rotterdam

Rouwverwerking

Iedereen maakt het wel een keer in zijn of haar leven mee: een dierbaar persoon in je omgeving komt te overlijden. Veel gevoelens en gedachten die je ervaart na het overlijden van die belangrijke persoon horen bij de gezonde reactie hierop die rouw wordt genoemd. Rouw hoeft echter niet alleen plaats te vinden bij het verlies van een dierbaar persoon, ook bij een scheiding, verhuizing, ontslag, uit huis gaande kinderen en het verlies van zelfvertrouwen kan er sprake zijn van een rouwproces waar rouwverwerking bij komt kijken. Rouwen is kort gezegd het ervaren van het pijn en verdriet wat volgt op het verlies met het daarbij horende werken aan jezelf. Hoe dan ook is rouwverwerking een intense en zeer verdrietige periode.

Er staat geen vaste periode voor om rouw te verwerken. De rouwverwerking verschilt per persoon en iedereen heeft voor zichzelf een ‘acceptabele’ tijdspanne voor het verwerken van het verlies. Zo vind de een dat na een paar weken het verlies al verwerkt zou moeten zijn en daarmee de rouwverwerking ten einde. De ander geeft zichzelf wat meer de tijd. Het is lastig voor jezelf om te bepalen wanneer je hulp nodig hebt bij de rouwverwerking. Intens verdriet hoort immers bij het proces.

Hulp bij rouwverwerking
Rouwen hoef je niet alleen te doen. Probeer erover te praten met familie en vrienden. Vaak weten mensen niet zo goed wat ze moeten zeggen of hoe ze zich moeten gedragen bij iemand die in de rouw is of intens verdrietig is. Geef ook zelf aan wat je prettig vindt en wat je behoeftes zijn. Wil je alleen een luisterend oor of vind je het fijn als je ook tips krijgt? Soms kan het ook fijn zijn om met een onafhankelijk iemand te praten, een professional. Er bestaan veel rouwtherapeuten en psychologen die gespecialiseerd zijn in de verwerking van een verlies. Ook zijn er forums en lotgenotengroepen.

Copyright © 2009 - 2021 Lorena Thuiszorg B.V. | Teldersweg 255, 3052 TJ Roterdam | Tel: 010-4189532 | Email: info@lorenasthuiszorg.com | HTML sitemap